Join Maud and Cees as they walk along the beaches near the Abin office in Noordwijk and discuss their journey and the process behind the rebranding of Abin Accountants.
Three offices, a team of ten executives and challenges with hiring new people. We teamed up with Abin’s management team and employees to innovate and develop their brand identity. In our Walk & Talk’s we discuss briefly how we worked together and what it achieved, since we began this adventure a year ago.
Fifteen years ago, we were a much smaller organization. Back then, we created a name and logo to feature on our letterhead. But as we grew, we had to face new challenges in both the commercial and labor markets. That’s when we started thinking about the story we wanted to tell as Abin Accountants and who we truly are – and that’s how we realized we needed branding.
In this process, we not only had workshops with management, but also with other employees. You aimed for a broad representation from all different offices and collected information from everyone.
We are certainly a fan of HLO. In that respect, your mission has also succeeded with us. And what particularly triggered us was your refreshing approach right at the beginning of the process.
Ready to get started? Book a call with Maud and let’s begin the journey!
contact maudsend us an emailSluit je aan bij Maud en Cees terwijl ze langs de stranden in de buurt van het Abin-kantoor in Noordwijk wandelen en hun reis en het proces achter de nieuwe rebranding van Abin Accountants bespreken.
Drie kantoren, een team van tien leidinggevenden en uitdagingen bij het aannemen van nieuw personeel. We hebben de handen ineengeslagen met het managementteam en de medewerkers van Abin om hun merkidentiteit te innoveren en te ontwikkelen. In onze Walk & Talk's bespreken we kort hoe we hebben samengewerkt en wat we sinds het begin van dit avontuur een jaar geleden hebben bereikt.
Vijftien jaar geleden waren we een veel kleinere organisatie. Toen creëerden we een naam en een logo om op ons briefpapier te plaatsen. Maar naarmate we groeiden, kregen we te maken met nieuwe uitdagingen, zowel op de commerciële als de arbeidsmarkt. Dat was het moment waarop we begonnen na te denken over het verhaal dat we als Abin Accountants wilden vertellen en wie we werkelijk zijn – en zo kwamen we erachter dat we behoefte hadden aan branding.
In dit proces hebben we niet alleen workshops met het management gehouden, maar ook met andere medewerkers. Er is gestreefd naar brede vertegenwoordiging van alle verschillende kantoren, en er is informatie van iedereen verzameld om een sterke basis te leggen.
We zijn zeker fans van HLO. In dat opzicht is jullie missie ook bij ons geslaagd. Wat ons vooral heeft aangesproken, was jullie verfrissende aanpak aan het begin van het proces.
Klaar om aan de slag te gaan? Boek een afspraak met Maud en laten we de reis beginnen!
neem contact op met maudstuur ons een e-mailVan Maud, Art Director
“Als het ademt, dan neem ik het aan.” Dit hebben wij van verschillende bedrijven gehoord. Dan zijn we dus echt ademloos! Het schreeuwt wanhoop (nooit aantrekkelijk). En da’s een beetje als de Titanic die willens en wetens afstevent op dat rotsblok. Want als je Jan en alleman aanneemt, wéét je natuurlijk dat de kans op een mismatch gigantisch is. En dat mensen waarschijnlijk net zo snel verdwijnen als dat ze verschijnen.
Als je mij dus vraagt: ‘Waarom is employer branding belangrijk?’ Tsja, dan is de bovenstaande intro mijn korte antwoord. Maar: dit heet niet voor niets een blogpost. Laten we daarom toch eens wat dieper in het onderwerp duiken. Want wat ís employer branding eigenlijk precies? En hoe zetje nou een geslaagde employer-branding-strategie op (lees: één waarmee je talent aantrekt dat niet alleen ademt, maar dat ook jouw merk ademt)?
First things first: wat is een werkgeversmerk zonder… merk? Precies. Lijkt een gevalletje van één plus één is twee, toch? Maar wist je dat het daar vaak al misgaat? Veel bedrijven beseffen niet dat je employer branding niet los kan koppelen van branding. Ze hebben hun visie, missie en waarden niet duidelijk gedefinieerd. En dat is niet stap één, maar stap nul. De baseline, zeg maar.
Met branding zoek je jouw fanbase. Je crowd. Heb je je branding elementen oporde, dan kan je twee keer een vertaalslag maken: naar buiten én naar binnentoe. Je doelgroep weet wie je bent, waar je staat en hoe je dat uit. Maar je eigen mensen ook. Nodig? Zeker! Want je medewerkers moeten toch óók fan worden van je merk? Alleen dan gaan ze binnen én buiten de (virtuele) kantoormuren voor je merk werken. En dat is employer branding op z’n best.
Van daaruit ga je naar stap twee: het juiste talent aantrekken. Als je gedefinieerd hebt met welke klanten je wilt werken, is het veel makkelijker om te zien welke mensen echt bij je passen.
Zoals ik zei: employer branding en branding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Hoe maak je je huidige medewerkers enthousiast over je merk en bedrijf? Daarvoor kan je verschillende tools inzetten. Wij merken dat de kracht van herhaling vooral heel belangrijk is. Denk aan een nieuwsbrief met updates over je bedrijf. Of een maandelijkse borrel waar je samen successen viert en nog eens bespreekt waar je trots op bent.
Wek je intern genoeg enthousiasme, dan is het tijd om de vertaalslag naar buiten toe te maken. Welk talent wil jij graag binnenhalen? Welke mensen zouden zich als een vis in het water voelen bij jouw bedrijf? Wie past écht bij jou qua waarden en (levens) visie? De antwoorden op zulke vragen verwerk je in vacatureteksten en filmpjes, maar ook in al je andere communicatie-uitingen. Op een hele concrete manier. Want je wilt niet zo’n bedrijf zijn dat een aantal kernwaarden uit een ‘Marketing-101-boekje’ plukt zonder deze in de praktijk te brengen. Alleen door je waarden en statements écht te specificeren, zorg je dat de juiste mensen zich aangetrokken voelen tot jouw bedrijf.
Hoe ik weet dat dit werkt? Wij pakken employer branding zelf ook zo aan. Ons motto: “De mens éérst.” Dat is geen loze kreet, maar een goed uitgedachte samenvatting van wie wij zijn. Bij HLO Branding willen we de klant zó goed helpen en zó gelukkig maken dat deze altijd terugkomt. Loyaliteit staat voorop, zowel intern als extern. En positiviteit is altijd leidend in het creëren van ervaringen, zodat alles wat we doen van toegevoegde waarde is. Daar hoort een oplossingsgerichte houding bij: als iets niet kan, zoeken we naar een alternatief waarmee we het beoogde doel óók kunnen bereiken. Dat sluit meteen naadloos aan op een andere waarde die wij hoog in het vaandel hebben: “Maak het fantastisch.” En dat betekent vooral: er is geen ruimte voor ego’s. Samen maken we alles beter, dus iedereen wordt gehoord. Of dat nou Pietje Puk of een academicus is.
Een andere term die bij ons hoort? “Vasthoudende doorzetters.” En ook daar geven we handen en voeten aan. We houden altijd vol. Met een dosis veerkracht zoeken we naar manieren om groei mogelijk te maken. Voor onze klanten én voor onszelf.
In het verlengde daarvan ligt “We doen wat juist is.” Dat spreekt misschien een beetje voor zich: we zijn eerlijk en respectvol, óók als het moeilijk is. Soms is de rechte weg makkelijker en kun je eigenlijk alleen het juiste doen door je in bochten te wringen. Bij HLO kiezen we dan toch voor het laatste.
Oké, nog eentje: “HLO Citizenship.” En die term vat meteen samen wat ik hierboven allemaal heb genoemd. Wij dragen onze cultuur uit in alles wat we doen. Loop je ons kantoor binnen? Dan word je altijd hartelijk ontvangen. Ook zijn we er scherp op dat mensen hier positief naar elkaar praten. En dat ze vooral niet over elkaar praten.
Wij merken dat ondernemers denken dat iedereen wel weet wie ze zijn en waar ze voor staan. “Dat is toch logisch?” vragen ze vaak. Maar wat voor jou vanzelfsprekend is, kan heel abstract zijn voor anderen. Je moet echt goed uitleggen wat het kloppende hart van je merk is om te zorgen dat je met de juiste mensen werkt.
Waarom dat zo belangrijk is? Laatst interviewde ik een hele aardige man met indrukwekkende skills. Talent, dat had ‘ie zeker. Qua cv leek hij goed bij ons te passen. Maar wat bleek uit het gesprek? Dit was een totale mismatch. Hij was heel opvliegend en was regelmatig met ruzie weggegaan bij bedrijven. Nou wil ik dus helemaal niet constant met iemand argumenteren. En hij was het type dat dit juist graag deed. Daar kwam ik natuurlijk niet metéén achter. Ik heb meerdere gesprekken met hem gevoerd. In totaal kostten die een uur of vier. Veel tijd? Zeker. Maar daardoor wisten we allebei wel zeker dat het niet klikte. En daar kun je liever in dit vroege stadium achterkomen dan wanneer je iemand al hebt aangenomen.
We hebben hiervoor nu ook ‘Find Your Who’ ontwikkeld, een storyline die we gebruiken om mensen te interviewen. Daarmee vragen we dóór en laten we ze hun verhaal vertellen. Zo zien we of we dezelfde waarden delen. En of een samenwerking een match made in heaven of een distaster in the making is.
Benieuwd in hoeverre mensen weten wie jij bent, wat jouw verhaal is en welke doelen je wilt bereiken? Doe onze Employer Branding Scan en ontvang essentiële inzichten waarmee je meteen concreet aan de slag kunt!
Wil je je employer branding-strategie van de grond krijgen? Wil je meer leren over employer branding? Lees onze download 'Employer branding: bouw en behoud een topteam van talenten.
DownloadWil je de werkgever van het jaar worden? Laten we brainstormen over jouw werkgeversmerk. Vraag nu een gratis merkbrainstormsessie aan bij onze merk-specialisten!
Neem contact op met Maudsend us an e-mailStuur ons een e-mail