episode 1

Join Maud and Cees as they walk along the beaches near the Abin office in Noordwijk and discuss their journey and the process behind the rebranding of Abin Accountants.

Abin Accountants
x HLO

Three offices, a team of ten executives and challenges with hiring new people. We teamed up with Abin’s management team and employees to innovate and develop their brand identity. In our Walk & Talk’s we discuss briefly how we worked together and what it achieved, since we began this adventure a year ago.

Highlights

Maud:

What was your main challenge?

Cees:

Fifteen years ago, we were a much smaller organization. Back then, we created a name and logo to feature on our letterhead. But as we grew, we had to face new challenges in both the commercial and labor markets. That’s when we started thinking about the story we wanted to tell as Abin Accountants and who we truly are – and that’s how we realized we needed branding.

Maud:

What stuck with you most in the rebranding process with our team?

Cees:

In this process, we not only had workshops with management, but also with other employees. You aimed for a broad representation from all different offices and collected information from everyone.

Cees:

The funny thing was, when we looked at your first quote we thought: is that brandbook really necessary? Of course, it did cost something in the short term, but in the end if I may give your future clients a tip: Create a brandbook for your brand!

Maud:

Our mission is to build fans.
So I want to ask you, have we made you a fan of HLO?

Cees:

We are certainly a fan of HLO. In that respect, your mission has also succeeded with us. And what particularly triggered us was your refreshing approach right at the beginning of the process.

Our customers rate us with an average of 4,5 stars

So close to a full five, wow! We can’t wait to make even more fans!

Let’s talk about taking your brand on a walk to the next level!

Ready to get started? Book a call with Maud and let’s begin the journey!

contact maudsend us an email
episode 1

Sluit je aan bij Maud en Cees terwijl ze langs de stranden in de buurt van het Abin-kantoor in Noordwijk wandelen en hun reis en het proces achter de nieuwe rebranding van Abin Accountants bespreken.

Abin Accountants
x HLO

Drie kantoren, een team van tien leidinggevenden en uitdagingen bij het aannemen van nieuw personeel. We hebben de handen ineengeslagen met het managementteam en de medewerkers van Abin om hun merkidentiteit te innoveren en te ontwikkelen. In onze Walk & Talk's bespreken we kort hoe we hebben samengewerkt en wat we sinds het begin van dit avontuur een jaar geleden hebben bereikt.

Highlights

Maud:

Wat was je grootste uitdaging?

Cees:

Vijftien jaar geleden waren we een veel kleinere organisatie. Toen creëerden we een naam en een logo om op ons briefpapier te plaatsen. Maar naarmate we groeiden, kregen we te maken met nieuwe uitdagingen, zowel op de commerciële als de arbeidsmarkt. Dat was het moment waarop we begonnen na te denken over het verhaal dat we als Abin Accountants wilden vertellen en wie we werkelijk zijn – en zo kwamen we erachter dat we behoefte hadden aan branding.

Maud:

Wat is jou het meest bijgebleven tijdens het rebrandingproces met ons team?

Cees:

In dit proces hebben we niet alleen workshops met het management gehouden, maar ook met andere medewerkers. Er is gestreefd naar brede vertegenwoordiging van alle verschillende kantoren, en er is informatie van iedereen verzameld om een sterke basis te leggen.

Cees:

Het grappige was, toen we naar je eerste quote keken, dachten we: is dat brandbook nou echt nodig? Natuurlijk, het heeft op korte termijn wel wat gekost, maar als ik je toekomstige klanten een tip mag geven: maak een brandbook voor je merk!

Maud:

Dus ik wil je vragen, hebben we je een fan van HLO gemaakt?

Cees:

We zijn zeker fans van HLO. In dat opzicht is jullie missie ook bij ons geslaagd. Wat ons vooral heeft aangesproken, was jullie verfrissende aanpak aan het begin van het proces.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met 4,5 sterren

Zo dicht bij een volledige vijf, wauw! We kunnen niet wachten om nog meer fans te maken!

Laten we het hebben over het naar een hoger niveau tillen van jouw merk!

Klaar om aan de slag te gaan? Boek een afspraak met Maud en laten we de reis beginnen!

neem contact op met maudstuur ons een e-mail

What’s in a name? Heel veel, natuurlijk. Mensen verbinden er vaak een emotionele waarde aan. Logisch: als je je merk bouwt op jouw verhaal, zie je het als je kindje. En dan wil je het een ontzettend mooie naam geven. Maar een goede merknaam bedenken, daar komt véél meer bij kijken. Wat ik ga zeggen, klinkt je misschien heel vreemd in de oren: je hóeft een merknaam niet per se mooi te vinden.

‘Huh?’ roep je nu. ‘Moet ik een naam kiezen die ik niet leuk vind?’ Nou, nee. Ik zeg: ga voor een naam die bij je visie past en óók nog eens lekker klinkt. Enne… helaas is dat misschien niet altijd een naam waar je meteen stapelverliefd op bent.

Want die emotionele lading, die komt vaak later. Net als met een baby, eigenlijk. Bij de geboorte bedenk je een naam. Maar pas wanneer je kind opgroeit, gaat het die naam belichamen. En dan zie je ineens: die naam is mijn kind écht op het lijf geschreven!

Bij een merknaam is het niet veel anders. Als je nieuwe naam op een PowerPoint-slide staat, bekijk je éérst of hij je visie vertegenwoordigt. Pas wanneer je de naam gaat laden met je strategie en je een look en feel eromheen bouwt, gaat hij staan voor je merk. Dan komt die gevoelswaarde vanzelf!

Wij richten ons op de strategie; jij concentreert je op de emotionele waarde.

Baby’s worden groot: een merknaam verzinnen die past bij jouw beoogde toekomst

Toen Online Baby Plants bij ons aanklopte, wilden we niet meteen aan de naam sleutelen. Maar uit de strategische sessie bleek dat Online Baby Plants grotere ambities had. En die reikten verder dan de verkoop van kleine stekplanten. De ambitie was om het grootste plantenwarenhuis in Europa te worden. Er moest een nieuwe, meer generieke naam komen waaronder meerdere producten zouden kunnen vallen.

We bedachten de naam ‘Plnts’. Lekker kort en — ook niet onbelangrijk —online beschikbaar. Maar misschien niet een naam waar je meteen warm en ‘fuzzy’ van wordt. De kracht van de naam zit ‘m in het merk dat je eromheen bouwt. De ziel, zeg maar, die (net als bij een kind) zorgt dat de naam onlosmakelijk verbonden wordt aan je visie, waardes en producten. Daarnaast ontwikkelden we een creatief concept: ‘Grow your home.’ Omdat planten an sich natuurlijk groeien, maar zij ook zorgen voor een gezellig thuis. Klinkt meteen al heel anders, hè?

Misschien denk je: maar hoe zit het dan met de trouwe fans van Online BabyPlants? Door een teaser-campagne en een klapper van een introductie omarmden zij de nieuwe naam binnen een week. Zó snel kan het dus gaan als je kiest voor een nieuwe naam met onderscheidend vermogen die bij je visie past! Mensen snappen wat je doet en gaan erin mee.

Maar dat weet je van tevoren natuurlijk niet zeker. Een naamsverandering is dus best spannend. Geef ik zó toe. Maar toch: je strategie staat voorop. Daar moet je naam gewoon bij passen — en soms is dat niet (meer) zo. Een ander voorbeeld: Dr. Veggie. Klonk een beetje medisch. En dat was eerst ook de bedoeling, want het merk richtte zich aanvankelijk op cleansing en detox. Maar strategisch gezien bleek het tijd voor een andere koers: waarom niet elke dag een sapje bieden als toevoeging op een gezonde levensstijl, precies op het moment dat je dat nodig hebt? Tijd voor ‘de dokter’ om te vertrekken! Want als de ambitie is om mensen lekker in hun lijf te laten zitten, kan de boodschap niet zijn dat je daarvoor een doktersafspraak moet maken. Althans, liever niet — toch? De nieuwe naam die we bedachten: ‘Daylr’. En als creatief concept creëerden we: ‘There’s something good in every Daylr.’

Originele merknaam: het ongrijpbare gouden ei vs. strategie

“Oké,” zeg je nu, “maar wat als ik al decennia lang door het leven ga met deze merknaam? Moet ik dan niet een geweldig eureka-moment hebben bij een nieuwe naam?” Uh, nee. Als je op zoek gaat naar het gouden ei, vind je het niet. Zélfs niet als het voor je neus ligt. Denk aan de vergelijking met een kind — geef je merk de kans om je naam te belichamen. Zorg dat je naam past bij je positionering en je ideale toekomst en laat ‘m vervolgens vergroeien met je wezen.

En nu we toch even een ‘beide-benen-op-de-grond-momentje’ hebben: bedenk dat je nooit in één woord kan uitleggen wat je allemaal doet. Een naam moet pakkend zijn en — vooral — bij je passen. Zorg dat hij reflecteert waar je naartoe gaat als bedrijf en bouw de uitleg eromheen.

Vertegenwoordigt je merknaam niet meer waar je heen wilt —bijvoorbeeld door een andere positionering of een overname — dan zou het dus tijd kunnen zijn voor een naamsverandering. En dat moet altijd (echt áltijd) een strategische keuze zijn. Laat je emoties buiten beschouwing, want die helpen je niet bij het nemen van de juiste beslissing.

Neem je naam onder de loep!

Misschien heb je dit artikel wel gelezen omdat je bezig bent met het kiezen van een nieuwe naam. Of je overweegt om dat te doen. In beide gevallen vraag je je vast af hoe je dit het beste kan aanvliegen.

Hieronder vind je 2 belangrijke vragen die je jezelf kan stellen — én handige tips waarmee je meteen aan de slag kan!

Een stevige basis leggen: essentiële vragen

1.    Welke elementen van mijn strategie vind ik belangrijk?
Wil je bijvoorbeeld het grootste bedrijf van Europa worden binnen jouw sector? Hoe ziet dat er dan uit? Welke voorwaarden stel jij aan je merknaam? Moet deze bijvoorbeeld in elke taal goed uit te spreken zijn?

2.    Moet je naam een betekenis hebben of gewoon lekker klinken?
‘Coolblue’ is op het eerste gezicht best een rare naam. Het krijgt pas handen en voeten wanneer je het creatieve concept kent: ‘Alles voor een glimlach.’ Maar MediaMarkt is echt een beschrijvende naam: je gaat naar een markt waar je media kan kopen. Wat voor gevoel wil jíj creëren met je naam?

Een goede merknaam bedenken: tips

Brainstorm erop los
Maak een framework van alle producten of diensten die jij biedt. Van daaruit leg je verbanden. Schrijf in eerste instantie gewoon álles op wat in je opkomt: beschrijvende namen, toekomstgerichte woorden en creatieve termen. Denk buiten de hokjes, doe gek en wees origineel!

Word vrienden met Google
Nee, ik zeg niet dat je moet afkijken en kopiëren. Maar je kan wel aan het googlen slaan om inspiratie op te doen. Mag je naam er best een beetje ongewoon uitzien? Ga dan eens naar Google Translate en voer wat leuke termen in. Misschien kom je er bijvoorbeeld achter dat het woord ‘geluk’ in een andere taal heel grappig of pakkend klinkt. Een geweldige inspiratiebron!

Breng je stem uit
Het bedenken van een nieuwe merknaam doe je meestal niet alleen. Waarschijnlijk heb je mensen aangehaakt die hard hebben meegezocht naar ideeën. Wanneer iedereen zelf een selectie van de beste namen heeft gemaakt, zet je alle opties op een rij. Laat elk lid van je ’naam-team’ een toelichting geven, zodat je snapt hoe de ideeën zijn ontstaan. En dan? Ja, dan komt het moment van de waarheid: iedereen brengt zijn of haar stem uit! Daaruit komt een favoriet die je verder gaat onderzoeken.

Check, check, check
Voordat je definitief een naam kiest, moet je weten of deze al bezet is. Als je daarachter komt, kun je de naam eventueel aanpassen, bijvoorbeeld door een toevoeging te doen. Komt je favoriete merknaam in dezelfde branche voor, dan is het soms beter om toch voor een andere optie te gaan. Is je naam door deze eerste ‘test’ gekomen, dan moet je weten of de URL (de domeinnaam) beschikbaar is. Een vuistregel: hoe korter je URL, hoe beter. Mensen onthouden een korte naam ook beter, dus daarmee sla je twee vliegen in één klap.

free

survey

Use our brand checklist to see where your brand currently stands!

Download checklist

Zó komen we tot de beste naam (samen met jou!)

Een naam verzinnen kan iedereen. Maar een sterke merknaam bedenken die aansluit op je visie en je strategie ondersteunt, da’s een vak apart. Als brandingspecialisten doen wij dat het liefst in een workshopsetting — samen met onze klanten. Waarom? Nou, wanneer een dokter je door de bevalling helpt, vraag je ook niet of deze meteen even een naam voor je baby bedenkt. Toch?

Net als de dokter brengen wij onze expertise in. Op het moment dat de sessie start, hebben we het voorwerk gedaan. Dan gaan we de dingen samen met jou bespreken. Brainstormen, schrijven, schrappen — on repeat! Wij focussen op de strategie, jij op de gevoelswaarde. Want nee, emoties mogen niet leidend zijn. Maar je moet natuurlijk wel een goed gevoel bij je nieuwe naam hebben. Door de handen ineen te slaan, komen we samen tot de beste naam. Een heel leuk proces, voor ons én jou!

Een nieuwe merknaam bedenken: doen of niet doen?

Overweeg jij een naamsverandering, maar twijfel je nog of dit echt de juiste beslissing is? Laten we eens sparren! Neem contact met me op om een vrijblijvende brainstormsessie in te plannen.

Neem contact op met Maudsend us an e-mailStuur ons een e-mail

Read more of our insights

Lees meer van onze insights

Join our inner circle

Stay in the loop? Sign up for our newsletter. Get inspired and join us on our adventures!

Thank you!
You're added to our mailing list.
Oops! Something went wrong while submitting the form. Please try again

Onze inner circle hoort het als eerste...

Blijf op de hoogte via onze maandelijkse nieuwsbrief.
Meld je aan, laat je inspireren en beleef onze avonturen mee!

Bedankt!
Je wordt toegevoegd aan onze mailinglijst.
Oeps! Er is iets fout gegaan bij het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw.

Before you download...

We'd love to start by getting to know you a little bit.

By submitting you agree to our privacy policy.

Thank you!

Now you can download the file below.

download pdf
Oops! Something went wrong while submitting the form. Please try again.

Voordat je downloadt...

We leren je graag eerst een beetje kennen.

Door te versturen ga je akkoord met ons privacybeleid.

Dank je!

Nu kun je het bestand hieronder downloaden.

download pdf
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw.

Before you download...

We'd love to start by getting to know you a little bit.

By submitting you agree to our privacy policy.

Thank you!

Now you can download the file below.

download pdf
Oops! Something went wrong while submitting the form. Please try again.

Voordat je downloadt...

We leren je graag eerst een beetje kennen.

Door te versturen ga je akkoord met ons privacybeleid.

Dank je!

Nu kun je het onderstaande bestand downloaden.

download pdf
Oeps! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier. Probeer het nog een keer.

Before you download...

We'd love to start by getting to know you a little bit.

By submitting you agree to our privacy policy.

Thank you!

Now you can download the file below.

download pdf
Oops! Something went wrong while submitting the form. Please try again.

Voordat je downloadt...

We leren je graag eerst een beetje kennen.

Door te versturen ga je akkoord met ons privacybeleid.

Dank je!

Nu kun je het onderstaande bestand downloaden.

download pdf
Oeps! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier. Probeer het nog een keer.

Before you download...

We'd love to start by getting to know you a little bit.

By submitting you agree to our privacy policy.

Thank you!

Now you can download the file below.

download pdf
Oops! Something went wrong while submitting the form. Please try again.

Voordat je downloadt...

We leren je graag eerst een beetje kennen.

Door te versturen ga je akkoord met ons privacybeleid.

Dank je!

Nu kun je het onderstaande bestand downloaden.

download pdf
Oeps! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier. Probeer het nog een keer.